fbpx

Bloed- en plasmadonoren gezocht!

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Er is een groot tekort aan bloed- en plasmadonoren. Maar 2 op de honderd Nederlanders doneert bloed. En het aantal plasmadonoren is nog lager. Toch is het doneren van deze producten erg belangrijk. Drie redenen waarom jij donor moet worden (of blijven).

1.Jouw gedoneerde bloed kan levens redden! Het bloed wordt gebruikt voor iemand die door een auto-ongeluk veel bloed is verloren. Of voor bloedtransfusies voor kankerpatiënten. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor een patiënt die tijdens een operatie opeens veel bloed verliest. Oftewel, bij zowel acuut als chronisch zieke patiënten kan een transfusie het verschil maken. Daarnaast wordt het bloed gebruikt voor onderzoek, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van medicatie.
2.Het doneren kost maar een paar uur per jaar. Mannen kunnen tot wel 5 keer per jaar bloed doneren. Voor vrouwen geldt een maximum van 3 keer per jaar, omdat zij minder ijzer in hun bloed hebben. Daarnaast duurt het doneren zelf in totaal ook maar een uurtje. Er worden wat vragen gesteld, je bloeddruk wordt gecontroleerd en na afloop eet en drink je even iets. Het bloed afnemen duurt ongeveer 10 minuten.
3.Altijd al willen weten welke bloedgroep je hebt? Tijdens jouw eerste afspraak wordt er een buisje bloed afgenomen om dit te onderzoeken. Er zijn 8 bloedgroepen belangrijk bij bloedtransfusies, terwijl er wel honderden verschillende bloedgroepen zijn. De belangrijkste zijn A+, A–, AB+, AB–, O+, O–, B+, B–. De meest voorkomende bloedgroep in Nederland is O+, die komt bij 38,2% voor. De minst voorkomende bloedgroep is AB– aangezien maar 0,5% van de Nederlanders deze bloedgroep heeft.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de redenen om donor te worden. Voor meer informatie en een online donatiecheck verwijs ik je graag naar de website van Sanquin, de organisatie verantwoordelijk voor de donaties.

×