fbpx
Onderzoek

De gelukkige arts

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Als student heb je flink gestudeerd, als coassistent heb je veel meegemaakt. Na al die jaren ben je eindelijk arts. Zo gelukkig als het maar zijn kan zou je zeggen. Maar hoe blijf je gelukkig gedurende je carrière? En zijn er nog verschillen binnen de verschillende specialisaties?

In 2012 is er via het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een onderzoek gedaan naar het geluk van dokters en medisch studenten. 401 mensen deden uiteindelijk mee aan het project. Er werden vragen gesteld over wat algemene kenmerken en naar geluk. De gouden standaard om erachter te komen hoe gelukkig iemand is, is door het simpelweg te vragen en er een cijfer aan te geven. Hieronder een aantal leuke feitjes uit het onderzoek.

  1. Gemiddeld gaven de medisch geschoolde participanten hun ‘geluk’ een 7,6.
    Dit is hetzelfde als het landelijk gemiddelde. Daarnaast zijn ouderen vaak gelukkiger dan jongeren.
  2. De huisartsen zijn met een gemiddeld cijfer van 7,9 gelukkiger dan specialisten in het algemeen.
    Binnen de specialismen zijn artsen die werkzaam zijn in de ‘kleine specialismen’ zoals de dermatologie en KNO het gelukkigst met een 8,3. Studenten geven hun geluk gemiddeld een 7,1. De lagere score bij medisch studenten heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de studielast en onzekerheden passend bij de levensfase.
  3. De minst gelukkige specialisten zijn de psychiaters (6,8) en de snijdende collega’s (7,1).
    De mogelijk ongunstige werktijden bij de chirurgen kunnen een rol spelen.
  4. De woonplaats is ook determinant die is onderzocht.
    Hieruit bleek dat medici die in Midden-Nederland, het noorden van het land en Zuid-Holland wonen het gelukkigst zijn met een 7,8. Artsen uit delen van Noord-Holland en uit het oosten van Nederlands scoren het laagst met een 7,1.
  5. ‘Liefde en relatie’ en ‘gezin en familie’ dragen volgens de deelnemers het meest bij aan een gelukkig gevoel.
  6. Veel tijd aan patiëntencontact besteden heeft geen directe invloed op het geluk.
    Er is geen verschil in cijfer tussen artsen die >70% van hun tijd daaraan besteden ten opzichte van hun collega’s die dat minder ook. Het geluksgevoel wordt wel verhoogd door een deel van de werktijd te besteden aan andere activiteiten, zoals onderzoek, onderwijsactiviteiten of managementfuncties.

Tot slot is het belangrijk om te benoemen dat het gaat om een onderzoek van 10 jaar geleden. De cijfers zijn hoogstwaarschijnlijk veranderd aangezien het werkklimaat ook is veranderd. Een arts is meer tijd kwijt aan administratie, de druk op de zorg is groter dan ooit en het patiëntcontact is verminderd.

×