fbpx

Ontdek de Hormonale As: evenwicht in het Lichaam

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Misschien ken je iemand of ben je iemand die af en toe een ‘studiepil’ gebruikt. De pillen zouden het leren makkelijker moeten maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En wat zijn de risico’s?

Al jaren neemt de studiedruk en prestatiedrang bij studenten toe. Het behalen van je tentamen is erg belangrijk, je wil natuurlijk wel de studiepunten halen. Ook de druk vanuit de arbeidsmarkt neemt toe. Studenten willen goede cijfer op hun CV kunnen zetten. En natuurlijk speelt social media ook een rol in ons studiegedrag. We raken sneller afgeleid.

Onder de studenten worden pillen als Adderall, modafinil en Ritalin vaak gebruikt. Ze geven een plezierig gevoel waardoor de vervelende opdrachten toch iets minder saai lijken. Daarnaast verminderen ze (tijdelijk) je vermoeidheid. Inmiddels zijn er ook speciale ‘studeerpillen’. Deze zijn gewoon bij de drogist of online te koop. Vaak b

Het hormoonstelsel speelt een cruciale rol bij het reguleren van diverse processen in ons lichaam. In deze blog ontdek je de complexe interacties tussen de hypofyse, hypothalamus en andere klieren.

De hormonale as is verantwoordelijk voor het reguleren van veel verschillende processen in het menselijk lichaam. De hypofyse in de hersenen is de centrale hormoonklier die veel andere klieren in het lichaam controleert, remt en stimuleert.

De hypofyse heeft een voor- en achterkwab en is door middel van een steel verbonden met de hypothalamus. Hier tussen lopen zenuwvezels en een speciaal netwerk van bloedvaten, het poortstelsel. De voorkwab maakt bijna alle hormonen aan die door de hypofyse worden afgescheiden.

De hypothalamus is een onderdeel van het voorste gedeelte van de hersenstam. De hypothalamus controleert de hypofyse en vormt de schakel met het zenuwstelsel. Sommige hormonen stimuleren de afgifte van hypofysehormonen, terwijl anderen die hormonen juist remmen. Zo ontstaat er steeds een evenwicht. De hypofyse maakt dan weer hormonen en geeft ze af aan het bloed. Deze hormonen sturen weer andere klieren in het lichaam aan.

Het hormoonstelsel bestaat uit verschillende hormoonklieren. Elke hormoonklier produceert bepaalde hormonen en geeft deze af. Niet alleen hormoonklieren maar ook lichaamscellen zijn in staat om hormonen te produceren. Deze hormonen heten weefselhormonen. Voorbeelden zijn de darmen, de maag en de nieren. De hormonen worden via het bloed getransporteerd en voornamelijk in de lever afgebroken.

Het geheel aan klieren en organen wordt de hormonale as genoemd. Een voorbeeld hiervan is de hypothalamus-hypofyse-schildklier as. Zoals hierboven genoemd zet de hypothalamus de hypofyse aan tot de aanmaak van hormonen, onder andere TSH. TSH zorgt er op zijn beurt voor dat de schildklier schildklierhormoon gaat maken. Op het moment dat er voldoende van dit hormoon in het bloed aanwezig is, krijgt de hypothalamus een signaal. De hypothalamus remt de hypofyse weer af, waardoor ook de schildklier minder wordt gestimuleerd. Gevolg is dat er minder schildklierhormoon wordt aangemaakt. Zo is het evenwicht weer hersteld.

×