De maximale uurbesteding voor coassistenten

Dat coschappen in verschillende ziekenhuizen flink van elkaar kunnen verschillen, is voor veel coassistenten algemeen bekend. Ook de werktijden kunnen per ziekenhuis en per specialisme flink van elkaar verschillen. Er zijn ziekenhuizen waar je als coassistent vrijwel altijd gewoon om 5 uur klaar bent, maar ook ziekenhuizen waar je met enige regelmaat een dagdienst gevolgd door een avonddienst moet draaien. Om dan ’s ochtends vroeg gewoon weer op de werkvloer te staan. Maar mag dit wel? Zorg ervoor dat jij als coassistent goed weet wat jouw rechten zijn!

Richtlijn coassistenten

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft namelijk een richtlijn opgesteld om de uurbesteding van coassistenten te bewaken. Deze richtlijn stelt dat de maximaal gevraagde inzet van een coassistent 46 uur is, inclusief onderwijs en zelfstudie. Daarbij mogen de diensten slechts bij uitzondering langer zijn dan 14 uur.

Onderzoek

Wie al een voet in het ziekenhuisleven heeft gezet, weet dat overwerken de norm is. Zowel coassistenten als aiossen/aniossen werken geregeld langer dan dat ze ingeroosterd staan. Eind 2020 werd een onderzoeksrapport gepubliceerd door de Jonge Specialist waaruit bleek dat 81% van de arts-assistenten gemiddeld 8 uur per week overwerkt. In veel gevallen zonder extra compensatie.

Doordat de arts-assistenten langer doorwerken, kan er de druk ontstaan om als coassistent ook langer te willen blijven. Daarbij hebben coassistenten vaak wisselende begeleiders, waardoor het moeilijk is om in kaart te brengen hoeveel tijd een coassistent daadwerkelijk besteed aan het coschap. Daarom is het des te belangrijk om als coassistent te weten wat de richtlijnen zeggen en hier zelf verantwoordelijkheid in te nemen door het te melden als er structureel van afgeweken wordt.

Tot € 22,50 per uur verdienen
Als coassistent op zoek naar een flexibele en goedbetaalde bijbaan (in de avonden en weekenden)? Word junior triagist of doktersassistent!
Bekijk onze bijbanen!
×