‘Dokter, ik heb last van draaiduizeligheid!’

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

De kans is groot dat je een keer een patiënt tegenkomt die last heeft van duizeligheid. Duizeligheid kent vele vormen, waarvan draaiduizeligheid er een is. Vandaag een korte uitleg over twee ziektebeelden die dat als klacht hebben.

Draaiduizeligheid bij Ziekte van Ménière

De Ziekte van Ménière is een stoornis van het perifere gehoor- en evenwichtsorgaan. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een disbalans tussen het endolymfe en perilymfe, beiden zijn vloeistoffen die zich in het oor bevinden. Je kan de aandoening herkennen door een trias van symptomen: draaiduizeligheid (vertigo), perceptief gehoorverlies (hypacusis) en oorsuizen (tinnitus). De draaiduizeligheid kan gepaard gaan met misselijkheid en braken. De aanvallen kunnen wel twee tot twaalf uur duren.

Er zijn geen specifieke testen om de aandoening aan te tonen. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de anamnese en bovenstaande drie symptomen. De behandeling is gericht op begeleiding en symptoombestrijding. Een hoortoestel kan het gehoorverlies wat verhelpen. Bij een ernstige mate van ziekte kan een ontstekingsremmer of antibioticum in het middenoor worden gespoten.

Benigne paroxysmale positie duizeligheid (BPPD)

De meest voorkomende oorzaak van draaiduizeligheid is Benigne paroxysmale positie duizeligheid (BPPD). Hierbij is er sprake van kortdurende duizeligheid die wordt opgewekt door bewegingen. Het is een zeer heftige maar korte aanval die meestal minder dan een minuut duurt.

De exacte oorzaak is nog onbekend maar er wordt verondersteld dat oorsteentjes (otolieten) in het binnenoor losraken en door die snelle bewegingen op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan neerkomen. Dit zorgt dan weer voor overprikkeling. Hoe die otolieten losraken is niet bekend maar mogelijke oorzaken zijn trauma, een ooroperatie of een infectie.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de anamnese. Ook kan de aandoening bevestigd worden met de kiepproef. Hierbij worden het hoofd en bovenlichaam vanuit zittende houding plotseling naar achteren gekiept. Als patiënten BPPD hebben ontstaan de kenmerkende klachten.

De duizeligheidsklachten kunnen worden verminderd door de Epley manoeuvre uit te voeren. Daarbij verplaatsen de otolieten zich naar een ander deel van het evenwichtsorgaan waardoor er geen overprikkeling meer optreedt.

×