fbpx

Een weekendje weg? Zo lokt Zeeland zijn huisartsen

Waar er genoeg beginnende artsen zich aanmelden voor een opleidingsplek tot huisarts in de Randstad, kampt Zeeland met een huisartsentekort. Dit tekort willen ze graag verhelpen, maar de vergrijzing in de regio en de hoeveelheid jonge huisartsen die parttime of in duo’s willen werken helpen niet mee.

Dus pakken ze het in Zeeland wel heel creatief aan om nieuwe huisartsen te werven. Verwenweekenden worden uit de kast getrokken, inclusief een ritje over de eilanden en een gratis verblijf aan zee, om jonge huisartsen naar de regio te lokken. Er staan gemiddeld zo’n 20 vacatures open voor nieuwe huisartsen en de komende 5 jaar zullen er nog zo’n 35 praktijkhouders in de regio met ontslag gaan.

De meeste jonge dokters blijven na het afronden van hun opleiding in dezelfde regio wonen, dit zijn vaak de grote steden in de Randstad. Dan wordt het lastig om deze artsen zover te krijgen om helemaal naar Zeeland te verhuizen. Daarom vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dat er meer opleidingsplekken moeten komen op plekken waar er een tekort is, waaronder dus Zeeland.

Daarnaast zien we dat jonge dokters liever parttime werken, in vergelijking met hun oudere collega’s. Ook willen ze liever in duo’s werken, omdat er meer belang gehecht wordt aan een goede balans tussen werk en privé en omdat de zorg complexer geworden is. Het voelt dan veiliger om niet in je eentje alle beslissingen te moeten nemen.

Het project ‘Opvolging en Vestiging’ is het masterplan om het huisartsentekort terug te dringen. De leider van het project – Annemarie Noordhoek – meldt dat voor iedere huisarts die nu stopt, er twee tot drie nieuwe huisartsen nodig zijn. Met het oprichten van het project is er nauw contact met de opleidingsinstituten, om meer jonge dokters te kunnen werven. Ook proberen ze de werkdruk van de huidige Zeeuwse huisartsen te verminderen, met behulp van samenwerkingen en door het administratieve werk uit te besteden.

Gelijktijdig loopt er ook een project met ‘vakantiedokters’. Dit zijn huisartsen die gedurende de zomervakantie bijspringen bij Zeeuwse praktijken, om de drukte in de zomer te beperken. Deze artsen krijgen in ruil hiervoor een gratis verblijf aangeboden in een vakantiehuis aan zee.

×