fbpx

Geneeskundestudent in de functie van doktersassistent

Geschreven door: Sacha Mulder (Geneeskundestudent & Doktersassistente)
Aangepast door: Anushka van de Kamp - Tedjai

Geneeskundestudent als doktersassistent 1Wist jij dat jij als geneeskundestudent tijdens jouw studie al van grote toegevoegde waarde bent in het medisch werkveld? De huisartsenzorg is een voorbeeld van een vakgebied dat op dit moment jouw hulp hard nodig heeft. Houd jij naast je studie wat tijd over óf zit jij op dit moment in jouw wachttijd en wil je deze tijd goed benutten? De functie geneeskundestudent als doktersassistent is een mooie kans om enerzijds iets bij te dragen aan de huisartsenzorg in jouw regio en anderzijds om jouw eigen cv aan te vullen en de huisartsgeneeskunde en haar werkomgeving alvast te leren kennen ten behoeve van jouw carrière loopbaan!

De geneeskundestudent als doktersassistent

Na drie jaar, tig hoorcolleges en werkcolleges en veel bloed, zweet en tranen verder heb je eindelijk jouw bachelordiploma op zak, hard work pays off! Vanaf nu kun je als geneeskundestudent de functie van doktersassistent uitvoeren. Soms is dit ook al mogelijk tegen het einde van je bachelor, maar dit hangt af van de vacature.

Met het personeelstekort binnen de huisartsenzorg, hebben huisartsenpraktijken geregeld hulp nodig en kunnen zij de ondersteuning van een geneeskundestudent goed gebruiken, net name in deze tijd. Jouw medische achtergrondkennis is in deze fase van jouw studie al op niveau waardoor jij als geneeskundestudent prima kunt fungeren als doktersassistent en jouw bijdrage kunt leveren binnen dit specialisme.

De eigenschappen van een geneeskundestudent in de functie van doktersassistent

Als geneeskundestudent moet je over een aantal eigenschappen beschikken als je de functie van doktersassistent wilt uitvoeren. Een geneeskundestudent in de functie van doktersassistent moet stressbestendig zijn: het werk van een assistent kan hectisch zijn en soms zullen er spoedgevallen zijn, waarin je als assistent snel moet kunnen handelen. Gelukkig zijn er altijd artsen aanwezig en meestal ook andere assistenten, waardoor je er niet alleen voor staat. Daarnaast is het belangrijk om goede communicatieve vaardigheden te hebben, je staat patiënten te woord en overlegt veel met de artsen. Voldoe jij aan dit profiel? Dan ben je geschikt en kun je direct aan de slag!

Welke werkzaamheden krijg je als geneeskundestudent in de praktijk toegewezen?

Een geneeskundestudent krijgt in de functie van doktersassistent verschillende werkzaamheden en verantwoordelijkheden toegewezen. Je bent zowel telefonisch als fysiek het eerste aanspreekpunt van de praktijk, hiermee heb jij een belangrijke en onmisbare rol in de organisatie. Je verricht telefonische triage, je beantwoordt vragen en plant afspraken in voor patiënten. Daarnaast vindt er soms intercollegiaal overleg plaats. Dit houdt in dat er (telefonisch) overleg plaatsvindt met bijvoorbeeld de apotheek die vragen heeft over een recept. Of een specialist die belt naar de praktijk en die doorverbonden wilt worden met de arts.

In deze uitdagende functie krijg je ook de gelegenheid om je eigen spreekuur te draaien. Denk hierbij aan het uitspuiten van oren, het zetten van injecties, hechtingen verwijderen, wratten aanstippen en soms ook bloedprikken. Als geneeskundestudent in de functie van doktersassistent zijn dit grote verantwoordelijkheden die je op je neemt, maar tegelijkertijd is dit gedeelte van de functie ook ontzettend leerzaam en handig voor jouw verdere carrière loopbaan.

Een geneeskundestudent als doktersassistent: wat is mijn ervaring?

Al enige tijd ben ik zelf als geneeskundestudent werkzaam bij een huisartsenpraktijk in mijn regio en ik kan beamen dat een bijbaan als doktersassistent een leerzame en uitdagende functie is tijdens je geneeskundestudie.  De functie geeft je een kijkje achter de schermen bij een huisartsenpraktijk. Daarnaast laat het je ook echt zien hoeveel waarde een doktersassistent heeft binnen de praktijk. Later als arts is het van belang om je bewust te zijn van de onmisbare rol van doktersassistenten binnen de huisartsenzorg, zij houden de praktijk draaiende.

Hoe kom ik als geneeskundestudent aan een doktersassistente functie?

De vraag naar geneeskundestudenten die aan de slag willen als doktersassistent is groot. Auxilio Zorgprofessionals & Academie heeft een breed netwerk binnen de huisartsenzorg. Zij hebben korte lijnen met verschillende praktijken, gezondheidscentra en ziekenhuizen door het land. Auxilio vergemakkelijkt jouw zoektocht naar de doktersassistente vacature die bij jou past. Je krijgt een vaste contactpersoon toegewezen die samen met jou op zoek gaat, regelmatig jouw wensen bespreekt en alles op alles zet om de praktijk te vinden waar jij graag wilt werken. In het contact merk je dat Auxilio graag wilt investeren in artsen in spé. Zij zijn zich bewust van het feit dat wij geneeskundestudenten onze focus ten allen tijden op onze studie willen houden, daarom werk je slechts op de dagen wanneer jij wilt en kunt werken en zit je nooit vast aan een langdurig contract. De doktersassistenten vacatures voor geneeskundestudenten zijn altijd flexibel. Er wordt samen gekeken hoeveel dagen je wilt werken, als dit er slechts één is dan is dat ook prima. Op basis van jouw beschikbaarheid kijkt jouw contactpersoon van het Auxilio-team bij welke praktijk je bij jou in de buurt aan de slag kunt.

Iedere geneeskundestudent met (bijna) een bachelor op zak kan profiteren van een medische bijbaan als doktersassistent. Het gaat om een functie waar je enorm veel ervaring opdoet, zowel in het contact met patiënten als in het contact met andere zorgverleners. Daarnaast leer je ook praktische vaardigheden, zoals het toedienen van injecties en het verwijderen van hechtingen. Een mooie voorbereiding op je coschappen! Op dit moment heeft Auxilio een ruim aanbod aan vacatures voor de functie geneeskundestudent als doktersassistent in verschillende regio’s door het land. Ben jij enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Bekijk alle geneeskundestudenten vacatures en solliciteer direct!