fbpx

Hoe werkt de zorgverzekering?

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Jij hebt net zoals iedereen in Nederland een zorgverzekering. Zilveren Kruis, CZ en ASR zijn een aantal van de vele beschikbare verzekeringsmaatschappijen. Maar hoe zit deze verzekering eigenlijk in elkaar? Hieronder een uitleg.

Verplichte zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten in de vorm van, in ieder geval, een basisverzekering. De overheid bepaalt jaarlijks wat er in het basispakket zit en hoe hoog het eigen risico is. De zorg van de huisarts of het ziekenhuis wordt daarmee gedekt.

Daarnaast wordt bepaald of je een extra eigen bijdrage moet betalen of dat er een eigen risico geldt voor de verschillende onderdelen van het basispakket. Een voorbeeld: voor een bezoek aan de huisarts geldt geen eigen risico of eigen bijdrage. Voor een bezoek aan een medisch specialist moet je een bedrag betalen wat van je eigen risico af wordt gehaald.

In 2022 is het eigen risico €385. Dit kun je eventueel vrijwillig ophogen tot 885 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op je maandelijkse premie. Dit kan handig zijn als je het vermoeden hebt niet veel zorg nodig te hebben in het aankomende jaar.

Doordat we in Nederland een georganiseerd zorgstelsel hebben is er voor iedereen toegankelijke en goede zorg mogelijk. Leeftijd of gezondheid spelen geen rol bij het aanvragen van een basispakket bij de zorgverzekeraar.

Naast de kosten voor de eigen bijdrage bepaalt de overheid ook de hoogte van de zorgtoeslag. Om de toeslag te ontvangen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mogen je inkomen en spaargeld niet te hoog zijn en moet je ouder zijn dan 18 jaar.

Aanvullende zorgverzekering

Dan bestaat er ook nog een aanvullende verzekering. Die dekt (een deel van) de zorg die niet in het basispakket zit. Denk bijvoorbeeld aan een extra vergoeding voor de tandarts. De verschillende pakketten kun je zelf samenstellen.

De zorgverzekeraar bepaalt de voorwaarden en vergoedingen voor de aanvullende pakketten. De overheid heeft er dus geen invloed op. Zorgverzekeraars concurreren onderling door de premie zo voordelig mogelijk te maken. Daarnaast onderhandelen verzekeraars ook met zorgverleners over de prijs van de geleverde zorg. Door deze twee manieren van concurrentie moet de zorg betaalbaar blijven voor de Nederlandse burgers.

In november maken de verzekeringsmaatschappijen hun zorgpolis bekend. Jij hebt dan t/m 31 december de tijd om te wisselen van verzekering. Dit kan je heel wat euro’s aan zorgkosten schelen. De verwachting is dat de premie voor de basisverzekering steeds iets hoger wordt, aangezien de zorg zelf ook duurder wordt. Ook het eigen risico loopt al jaren op. Bij de invoering in 2008 bedroeg het bedrag 150 euro, terwijl het nu dus 385 euro is. De toekomst zal uitwijzen hoe de stijging verder verloopt.

×