Ben jij je aan het oriënteren op een baan binnen de zorg waarin je veel contact hebt met patiënten en waarin jouw rol onmisbaar is? Dan is een functie binnen de huisartsenzorg als doktersassistente zeker iets dat je in overweging moet nemen in jouw oriëntatieproces. Benieuwd naar wat een doktersassistente precies doet en binnen welke werkomgevingen je als doktersassistente kunt werken? Via dit artikel voorzien wij je graag van alle info die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken!
Wat doet een doktersassistente?
Een doktersassistent is werkzaam waar, logischerwijs, artsen werkzaam zijn. Een doktersassistent biedt belangrijke en onmisbare ondersteuning aan de arts en heeft vaak het eerste contact met de patiënten. Hiermee zijn doktersassistenten hét eerste aanspreekpunt van de praktijk. Zij staan patiënten (telefonisch) te woord, plannen afspraken in, maken herhaalrecepten, beantwoorden vragen en voeren telefonische triage uit. Telefonische triage wil zeggen dat op het moment dat een patiënt belt naar de praktijk om een afspraak te maken, dan bepaalt de doktersassistente de urgentie van de klachten om op basis daarvan te bepalen of het bijvoorbeeld om een spoedafspraak gaat.
Als doktersassistent ben je veel aan het plannen en regelen, als er sprake is van een spoedgeval moet je snel kunnen handelen en de juiste stappen ondernemen. Daarnaast verricht je zelf ook kleine medische handelingen: je hebt je eigen spreekuur waarin je bijvoorbeeld bezig bent met het uitspuiten van oren, zetten van injecties en het aanstippen van wratten. Daarbovenop voer je bepaalde onderzoeken uit voor de arts, zoals urineonderzoek of het meten van de bloedsuiker.
Hoe word je doktersassistente?
Er zijn twee routes om doktersassistente te worden: via een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) of Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) op MBO niveau 4. Bij de BBL-opleiding zit je ongeveer 20% van de tijd op school, de rest van de tijd leer je in de praktijk. Hierbij werk je bij een eigen werkgever, hiervoor heb je een werkplek van minimaal 16 uur (betaald of onbetaald) nodig. Bij een BOL-opleiding zit je ongeveer 60% van de tijd op school, de rest van de tijd loop je stage. Deze stages kun je lopen binnen verschillende zorgorganisaties waar artsen werkzaam zijn, veelvoorkomend zijn de huisartsenpraktijken en de poliklinieken van ziekenhuizen. De opleiding duurt twee tot drie jaar.
Ga voor jezelf na welke opleiding het beste bij je past. Neem jij kennis bijvoorbeeld sneller op door theoretische lessen te volgen? Dan is een BOL-opleiding geschikt aangezien je merendeel van de tijd op school lessen volgt. Leer jij makkelijker in de praktijk? Dan is de BBL-opleiding meer geschikt, omdat je vaker in de praktijk aanwezig bent dan op school.
Waar kun je werken?
Waar werken doktersassistenten? Binnen iedere zorgorganisatie waar ook een arts werkzaam is. De meest bekende een veelvoorkomende zorgorganisaties waar doktersassistenten werkzaam zijn, zijn de huisartsenpraktijken en de poliklinieken van ziekenhuizen.
Werken bij een huisartsenpraktijk
Als doktersassistente binnen een huisartsenpraktijk heb je de ruimte om diverse ervaringen op te doen. Je hebt veel één op één contact met patiënten zowel telefonisch als fysiek. Je leert in deze functie veel op het gebied van telefonische triage. Daarnaast draai je je eigen spreekuur, waardoor je ook veel praktische ervaring opdoet. De huisartsen dagpraktijk betreft een wat intiemere werkomgeving ten opzichte van een ziekenhuis. Een praktijk is vaak kleinschaliger, waardoor er ook meer ruimte is voor persoonlijk contact met patiënten.
Werken bij een ziekenhuis
In het ziekenhuis beheer je als doktersassistente de telefoon en ben je veel bezig met de administratie, meer dan bij een huisartsenpraktijk. Dit komt met name omdat een ziekenhuis aanzienlijk grootschaliger is ten opzichte van een huisartsenpraktijk, waardoor er meer administratieve taken liggen. Daarnaast ontvang je en begeleidt je de patiënten die de polikliniek bezoeken. Ook heb je vaak de mogelijkheid om de arts te assisteren in de behandelkamer. De werkdruk is minder verspreid over de dag, doordat er vaak veel mensen tegelijk binnenkomen. Hierdoor heb je het in vlagen heel druk.
Eigenschappen
Zorgvuldigheid is een belangrijke eigenschap bij de functie van doktersassistente. Je moet zorgvuldig zijn tijdens het draaien van spreekuren, maar ook tijdens jouw administratieve taken. Er kunnen grote problemen ontstaan binnen de praktijk als bijvoorbeeld patiëntgegevens worden verwisseld door onzorgvuldigheid.
Ook is het van belang dat je communicatief sterk in je schoenen staat. Je zal immers veel in gesprek zijn met patiënten. De communicatie moet helder verlopen, zodat er geen verwarring ontstaat bij de patiënt en alles duidelijk is.
Een andere belangrijke eigenschap is dat je voor de functie van doktersassistente tegen stress moet kunnen en voldoende stressbestendig bent. Binnen de huisartsenzorg weet je nooit wat je te wachten staat, dus je zal ook met enige regelmaat moeten kunnen schakelen op het moment dat er een spoedgeval ontstaat.
Wat is de salaris?
Het salaris van een doktersassistente is conform de CAO Huisartsenzorg. Een doktersassistente verdient gemiddeld rond de 2600 euro bruto per maand. Het salaris van een beginnend doktersassistente ligt rond de 2012 euro per maand. Het maximale bedrag per maand ligt rond de 3500 euro, dit is vaak het salaris van iemand met meer ervaring en een coördinerende rol.
Lijkt de huisartsenzorg jou een interessante werkomgeving? Haal jij voldoening uit patiëntencontact? Én voldoe jij aan alle vereiste eigenschappen? Dan schuilt er in jouw misschien wel een toekomstig doktersassistente! Wil je meer informatie over deze functie en ben je benieuwd naar welke doktersassistente vacatures we allemaal aanbieden? Bekijk onze vacaturebank voor het complete overzicht!