|
Auxilio

Werken als doktersassistent

De doktersassistent

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied. Je dient zorgvuldig te werken, of het nu om onderzoeken gaat of om het bijhouden van de administratie. Stel je voor dat je de gegevens van patiënten verwisselt! Met patiënten heb je trouwens veel te maken. Vaak ben jij degene die ze ontvangt, de juiste afspraak voor ze regelt en ze soms ook gerust moet stellen. Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan.

Wat zijn de werkzaamheden van een Doktersassistent ?

Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren, ondersteunen van de behandelaar. Het beroep is echter veel complexer en uitgebreider. De doktersassistent heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg en is tegenwoordig een professionele en deskundige beroepsbeoefenaar, vaak het vroeger in de huisartsenpraktijk vaak de vrouw van de dokter betrof.

In de huisartsenpraktijk is het belangrijkste medisch inhoudelijke dat je de zorgvraag in de juiste urgentie weet in te delen. Moet de patient dezelfde dag gezien worden of later in de week. Of geef jij als doktersassistent medisch advies. Hiervoor wordt gewerkt met de triagewijzer, die handvatten geeft voor aanvullende vragen die gesteld kunnen worden om de urgentie te bepalen en spoedsituaties (alarmsymptomen) uit te sluiten.

In het ziekenhuis heb je ook doktersassistenten (of poli-assistenten), waarbij de nadruk minder op triage en meer op administratieve ondersteuning ligt. Voor beide groepen (in de huisartsenpraktijk en in het ziekenhuis) geldt:Je hebt veel contact met patiënten: je ontvangt hen niet alleen, maar stelt ze ook gerust. Jij bent degene die de patiënten het eerst te woord staat, aan de telefoon of achter de balie. Je geeft voorlichting over bijvoorbeeld het hoe en waarom van een onderzoek. Daarvoor houd je via de vakliteratuur bij wat er zoal verandert in de medische wereld.

Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie, het verwerken van medische gegevens en het beheren van de voorraad medicijnen. Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit en verzorgt soms de financiële administratie.

Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de huisarts, bedrijfsarts of specialist bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de huisarts bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten en aan te geven. Ook kun je onderzoeken uitvoeren op urine, ontlasting en bloed. Medisch-technische taken die je zelfstandig verricht, zijn bijvoorbeeld verbinden, injecteren, EHBO verlenen, het aanstippen van written, uitstrijkjes maken en bloedsuikerbepaling bij diabetespatienten uitvoeren.

Over welke competenties moet je beschikken? Als doktersassistent moet je zorgvuldig werken. Op drukke momenten moet je veel dingen tegelijk doen en lang achter elkaar door kunnen werken zonder fouten te maken.

Je krijgt veel te maken met patiënten tegen een onderzoek opzien. Daarom is het belangrijk dat je je in hun situatie kunt verplaatsen, zodat je ze kunt geruststellen. Omdat je snel veel verschillende mensen achter elkaar helpt, moet je dus vlot kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere.

Je werkt zelfstandig en onder direct toezicht van de (huis)arts en hebt te maken met uitgebreide voorschriften en protocollen, waaraan je je heel nauwgezet moet houden. Eén van die voorschriften is het beroepsgeheim.

Kortom, wat je nodig hebt is:

•   Concentratie 


•   Inlevingsvermogen 


•   Organisatietalent 


•   Communicatieve vaardigheden 


•   Zorgvuldigheid 


Voor Auxilio:

Om de functie van doktersassistent in te vullen, zoeken wij in onze poule naar de meest geschikte kandidaat. Tevens maken wij gebruik van de inzet van getrainde geneeskundestudenten om aan de volledige ad hoc vraag te kunnen voldoen.

Vanaf het derde jaar geneeskunde zetten wij studenten in voor de functie van doktersassistent. Indien zij nog geen ervaring hebben, worden zij altijd ingewerkt bij de praktijk. (dit is kosteloos voor de praktijk en ook de student verdient dan nog geen geld) Over het algemeen is dit een inwerkdag maar bij een begin derdejaars regelen wij voor de zekerheid vaak 2 inwerkdagen. Met evaluatie daarna om te kijken of de praktijk en de kandidaat er vertrouwen in hebben. Wij bereiden onze kandidaten voor met studiemateriaal. Dit is cursus met de triage wijzer en een handleiding van het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Dit laatste verschilt per praktijk. Uiteraard kijken wij ook altijd waar de hiaten van onze gediplomeerd doktersassistenten liggen, bieden zo nodig coaching op maat en bestaat uiteraard altijd de mogelijkheid tot een vrijblijvende kennismaking. 

Auxilio Medisch Uitzendbureau gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.