fbpx

Leververvetting door darmbacteriën

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben een artikel gepubliceerd waarin staat dat de menselijke darmbacteriën veel meer alcohol kunnen produceren dan dat men tot nu toe dacht. Een belangrijke ontwikkeling in de zoektocht naar een oorzaak voor Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), een niet-alcoholische vorm van leververvetting. In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen deze ziekte. 1 op de 3 ontwikkelt uiteindelijk een progressievere vorm met daarbij een grotere kans op leverkanker, hart- en vaatziekten. Met mogelijk een levertransplantatie tot gevolg. Er is tot op heden geen behandeling voor deze patiëntengroep. Mede doordat de oorzaak niet volledig duidelijk is.

Het is al langere tijd bekend dat overmatige alcoholconsumptie leververvetting kan veroorzaken. Maar bij patiënten met NAFLD speelt overmatig alcoholgebruik geen rol. Wat dan wel de oorzaak is van deze aandoening was tot kort geleden niet duidelijk. Het was al duidelijk dat darmbacteriën alcohol kunnen maken. Maar over de hoeveelheid was niet veel bekend. Nu blijkt dat de bacteriën in staat zijn om grotere hoeveelheden te produceren dan in eerste instantie werd gedacht. Wij merken daar in principe niets van omdat de lever de alcohol afbreekt. Uit de studie blijkt dat bij 40% van de patiënten met NAFLD alcohol toch een rol speelt. Namelijk de alcohol geproduceerd door de eigen darmbacteriën.

Er werd bloed uit de poortader gebruikt om er achter te komen hoeveel alcohol er in het bloed zit voordat het door de lever gezuiverd wordt. De onderzoekers vonden hoge concentraties die overeenkwamen met 0.35 liter pure alcoholconsumptie per dag. Ze vermoeden dat dit een belangrijke rol speelt bij patiënten met NAFLD.

Een deel van de proefpersonen kreeg een stofje dat de alcoholafbraak in de lever stil legt. Er werd bij mensen met leververvetting een 15 keer zo hoog alcoholpercentage in het perifere bloed gevonden dan wanneer de lever zijn normale functie kon uitoefenen. Na een behandeling met antibiotica verdween dit effect. Volgens de onderzoekers toont dat aan dat de grote hoeveelheid alcohol afkomstig is van darmbacteriën. De antibiotica legt de bacteriën immers deel plat.

Deze nieuwe inzichten kunnen een belangrijke rol spelen bij de diagnostiek en behandeling voor patiënten met niet-alcoholische leververvetting.

×