fbpx

Studeerpillen: Even een pilletje tijdens het leren

Geschreven door Ruth Wolters, geneeskundestudent

Misschien ken je iemand of ben je iemand die af en toe een ‘studiepil’ gebruikt. De pillen zouden het leren makkelijker moeten maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En wat zijn de risico’s?

Al jaren neemt de studiedruk en prestatiedrang bij studenten toe. Het behalen van je tentamen is erg belangrijk, je wil natuurlijk wel de studiepunten halen. Ook de druk vanuit de arbeidsmarkt neemt toe. Studenten willen goede cijfer op hun CV kunnen zetten. En natuurlijk speelt social media ook een rol in ons studiegedrag. We raken sneller afgeleid.

Onder de studenten worden pillen als Adderall, modafinil en Ritalin vaak gebruikt. Ze geven een plezierig gevoel waardoor de vervelende opdrachten toch iets minder saai lijken. Daarnaast verminderen ze (tijdelijk) je vermoeidheid. Inmiddels zijn er ook speciale ‘studeerpillen’. Deze zijn gewoon bij de drogist of online te koop. Vaak bevatten ze cafeïne, kruiden en vitamines.

Belangrijk om te vermelden is dat de pillen niet allemaal wetenschappelijk bewezen effecten hebben. Daarnaast werken niet alle pillen bij iedereen hetzelfde. Ritalin kan bij sommigen de concentratie verbeteren. Maar het kan ook het tegenovergestelde effect veroorzaken, je wordt druk en krijgt zin om leuke dingen te doen. Het studeren wordt dus moeilijker. Waarschijnlijk speelt het placebo-effect ook een rol bij de gebruikers. Als studenten verwachten dat de pillen helpen, dan helpen ze meestal ook.

Risico’s van studeerpillen
Er komen natuurlijk ook risico’s kijken bij het gebruik van pillen en medicatie. Mogelijke bijwerkingen zijn:

hoofdpijn;
slapeloosheid;
hartkloppingen;
stemmingswisselingen;
en paniekaanvallen.
Het verschilt per pil wat de bijwerkingen zijn. De ‘studeerpillen’ hebben over het algemeen minder risico’s, omdat ze natuurlijker zijn. Toch moet je letten op de hoeveelheid cafeïne. Wanneer je teveel cafeïne inneemt, kan je gaan beven en hartkloppingen krijgen.

De beste oplossing voor betere concentratie tijdens het studeren is voldoende slaap. Tijdens je slaap verwerken je hersenen informatie naar je langetermijngeheugen. Ook sporten heeft veel voordelen. Het maakt je gemotiveerder en vermindert de hoeveelheid stress.

Bronnen:

Helpt een pil bij het studeren? | NPO Kennis
Leerlingen grijpen naar ‘studiepil’ tijdens examens: ‘Maakt je niet slimmer’ | Gezondheid | NU.nl

×