fbpx

Raad de diagnose #4

Geschreven door: Sacha Mulder (Geneeskundestudent & Doktersassistente)
Aangepast door: Anushka van de Kamp - Tedjai

Zie jij soms ook tussen de bomen het bos niet meer als je uren staart naar verschillende röntgenfoto’s, lijsten van symptomen en tientallen aandoeningen? In de rubriek ‘Raad de diagnose’ gaan we samen kijken naar verschillende afbeeldingen van diagnoses, om dat bos wat duidelijker te maken!

Welke diagnose heeft de onderstaande baby dat hij dit broekje draagt?

Aangeboren heupdysplasie

Antwoord: het spreidbroekje is een conservatieve behandeling voor heupdysplasie. In Nederland worden baby’s door het consultatiebureau gescreend op heupdysplasie: een aangeboren aandoeningen waarbij de heupkop en -kom onderontwikkeld is, waardoor het risico op vroegtijdige artrose, pijnklachten en heupluxaties groter is. Het spreidbroekje stimuleert de normale groei van het heupgewricht, door de kop in de kom te fixeren. Dit voorkomt verergering voor de klachten, waardoor reponeren niet nodig is. Het broekje moet vaak meerdere maanden gedragen worden, 23 uur per dag!

Bron foto: OCON. (z.d.). Aangeboren heupdysplasie [Foto]. OCON. https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/aangeboren-heupdysplasie