fbpx

Uitgelicht! Ziekenhuisarts

Geschreven door: Sacha Mulder (Geneeskundestudent & Doktersassistente)
Aangepast door: Anushka van de Kamp - Tedjai

ZiekenhuisartsEen ziekenhuisarts zal je niet in elk ziekenhuis tegenkomen, het is een relatief nieuwe vervolgopleiding. Deze groep artsen zijn dé generalisten onder de specialisten, en zien daarmee de hele patiënt. Ze spelen met name een grote rol bij patiënten met veel comorbiditeit, waarbij verschillende vakgebieden aan bod komen. Ze zijn werkzaam op zowel snijdende als beschouwende afdelingen.

Ziekenhuisarts stages

Als ziekenhuisarts in spé kan je een brede variatie aan stages verwachten gedurende de opleiding: Interne geneeskunde en geriatrie, maar ook heelkunde en anesthesiologie komen bijvoorbeeld aan bod. Daarbovenop volg je ook een extramurale stage, bijvoorbeeld bij een huisarts. De opleiding rond je af met het zogeheten ‘meesterstuk’, waarbij je een verandering op het gebied van kwaliteit van de zorg of patiëntveiligheid implementeert binnen het ziekenhuis waar je op dat moment stage loopt.

Officiële erkenning

In 2014 werd de opleiding officieel erkend door het College Geneeskunde Specialismen. De opleiding duurt drie jaar. Het is in diverse ziekenhuizen al mogelijk om een coschap ‘ziekenhuisgeneeskunde’ te lopen.